Content deleted Content added
Sarrus (diskussion | bidrag)
Gamren (diskussion | bidrag)
Linje 31:
De, der lærer sproget, har brug for at vide hvilket hjælpeverbum et verbum har for korrekt at kunne danne de sammensatte tider jeg omtalte ovenfor; hvis de tror ''blive'' har hjælpeverbet ''have'' vil de sige "Jeg har blevet grim", og hvis de tror ''spise'' har ''være'' som hjælpeverbum vil de sige "Han er spist" når de mener "Han har spist", og det kan vi jo heller ikke have. Det er fuldstændig på samme måde på tysk, med ''sein'' og ''haben''.__[[Bruger:Gamren|Gamren]] ([[Brugerdiskussion:Gamren|diskussion]]) 13. maj 2017, 17:30 (UTC)
::Det sprog, jeg bad dig oversætte det til, er dansk. Det er ikke alle, der forstår alle de latinske betegnelser. Du må i det hele taget gerne skrue ned for fagsproget :-). Når det er sagt, forstår jeg ikke, hvad problemet er. Er problemet, at der står både "har" og "er"? I givet fald er jeg ikke enig i, at det er et problem. Man kan både sige "er spist" og "har spist". Det betyder to forskellige ting, men de bør begge dækkes ind. Wiktionary er vel ikke en begynderbog i grammatik, men en ordbog, der blandt andet angiver bøjningsformer. En trykt ordbog forudsætter også visse kundskaber. Man kan heller ikke i en trykt ordbog se, hvordan man formulerer sig i sætninger. Så skal man have fat i en parlør. En ordbog angiver stavemåde, bøjninger, ordklasse, køn og etymologi. <br /> - [[bruger:Sarrus|Sarrus]] ([[Brugerdiskussion:Sarrus|d]] &bull; [[Speciel:Bidrag/Sarrus|b]]) d. 14. maj 2017, 15:01 (UTC)
::: Naturligvis er jeg enig i, at vi er en ordbog, ikke en grammatikbog; men fra dette udgangspunkt følger jeg en anden tankesti og når en helt anden konklusion. Det er rimeligt at antage, at læseren ved, at de her tider bliver konstrueret forskelligt alt efter verbet; men man kan ikke på forhånd regne ud, hvilket hjælpeverbum et bestemt verbum tager, så den slags partikulære betragtninger må falde ind under ordbogens regi. Hvis trykte ordbøger ikke angiver hjælpeverbum, er det for at spare plads; ''[http://ordnet.dk/ddo Den Danske Ordbog]'' angiver dem. En parlør er noget helt andet.<br/>En fuldkommen tilsvarende situation finder sted på tysk, og [[Bruger:Bedsten]] angiver da også troligt hjælpeverbum, se f.eks. [[einbrechen]], [[sein]], [[kommen]], [[haben]].__[[Bruger:Gamren|Gamren]] ([[Brugerdiskussion:Gamren|diskussion]]) 14. maj 2017, 16:49 (UTC)