Content deleted Content added
→‎Tyrkisk: svar til LeoLaursen
Linje 267:
Hej Kinamand Jeg er klar over at ordbøger ofte vælger at se [[tyrkisk]] i betydningen sprog som et navneord, men du vil se at Retskrivningsordbogen og Den Danske Ordbog ikke gør. Kun nogle enkelte "gamle" sprog som [[svensk]] og [[tysk]] er navneord, og de opfører sig underligt, idet det hedder "et [[dansk]]" og "dansken". Alle andre sprog bøjes som et tillægsord, dvs. "et tyrkisk" og "det tyrkiske". Så er der i øvrigt en stavefejl; det hedder "mit tyrkisk'''e'''", omend e'et oftest ikke udtales.--[[Bruger:Leolaursen|Leo Laursen]] ([[Brugerdiskussion:Leolaursen|snak]] · [[Speciel:Bidrag/Leolaursen|bidrag]]) 22. maj 2011, 10:58 (UTC)
:Retskrivningen nævner kun at det er adjektiv men ordnet skriver faktisk at det også er substantiv men som et underpunkt til artiklen om adjektivet. Så det er lidt underligt. Hvordan kan det egentligt være at sproget dansk hedder dansken i bestemt form? Kan du formulere en korrekt dansk sætning om sproget hvori ordet dansken indgår? Og hvorfor mener du at det hedder tyrkiske med -e i sætningen ''Mit tyrkisk(e) er ikke så godt''. [[Bruger:Kinamand|Kinamand]] 22. maj 2011, 11:19 (UTC)
::Adjektivet "tyrkisk" kan bruges som et substantiv i neutrum, men det opfører sig i bøjning stadig som et adjektiv. Ligesom adjektivet grøn. Er du ude at købe en bil, kan du sige jeg vil have en grøn eller jeg tager den grønne; på dansk er det et adjektiv brugt som et substantiv. Hvis grøn virkelig var et substantiv skulle vi kunne sige en grøn, grønnen, flere grønne, alle grønnene.
::Mht. dansken bruger jeg det aldrig, og ved ikke hvorfor Dansk Sprognævn holder fast i det. Men det er det samme for fransk, svensk og tysk. Personlig bruger jeg altid adjektivet for sprog. Siger nogen "mit dansk", vil jeg tænke lektier eller opgaver i faget dansk, mens "mit danske" ville referere til beherskelsen af det danske sprog.
::Jeg foretog en søgning på KorpusDK, og fandt kun 2 eksempler på "mit tyrkiske", ingen på "mit tyrkisk".--[[Bruger:Leolaursen|Leo Laursen]] ([[Brugerdiskussion:Leolaursen|snak]] · [[Speciel:Bidrag/Leolaursen|bidrag]]) 22. maj 2011, 12:49 (UTC)